Lobbyisten ”Zeer betrokken” bij ”Politieke spel”

De klimaatwet van Jesse Klaver en Diederik Samson is een kopie van een voorstel van Milieudefensie
De klimaatwet van Jesse Klaver en Diederik Samson is een kopie van een voorstel van Milieudefensie © Freek van den Bergh

In politiek Den Haag schrijven lobbyisten constant mee

Ook sms’jes en Whatsapps tijdens Kamerdebatten

Dat lobbyisten meeschrijven aan Kamervragen, moties, amendementen, spreekteksten of toelichtingen bij wetsvoorstellen is zeer gebruikelijk. Ook tijdens Kamerdebatten sturen ze bij of suggereren vragen, met sms- of Whatsapp-berichten. In de zoektocht naar invloed van lobbyisten stuitte de Volkskrant op een reeks voorbeelden van die praktijk.

Politici die verbaasd reageren op het nieuws dat de bank ING meeschreef aan een wettekst, zijn naïef, dom of doen alsof ze niet weten hoe het gaat

Kunst van een goede lobby

Wat is lobbyen eigenlijk en wat doen lobbyisten precies in de Haagse wandelgangen? Lees hethier.

De ophef op het Binnenhof was groot toen vorige maand via NRC Handelsblad bekend werd dat het ministerie van Financiën tekstsuggesties had overgenomen van de ING bij een toelichting op de wet op coco-obligaties. De Kamer eiste een debat en stelde bijna tweehonderd vragen over de kwestie. Zowel ING-topman Ralph Hamers als minister Dijsselbloem reageerde verbaasd: het is heel normaal dat de sector expertise deelt, heet het dan.

Lobbyisten in Den Haag beamen dat. ‘Er wordt veel meegedacht en -geschreven, ook aan de parlementaire kant’, zegt Peter van Keulen, directeur van lobbykantoor Public Matters. Politici die verbaasd reageren op het nieuws dat de bank ING meeschreef aan een wettekst, zijn naïef, dom of doen alsof ze niet weten hoe het gaat. ‘Het is schering en inslag’, zegt SP-parlementariër Ronald van Raak. ‘De stolp werd even een stukje opgetild. De opwinding ontstaat omdat die werkelijkheid niet deugt.’ Van Raak verklaarde zijn werkkamer overigens tot lobbyvrije ruimte.

Eind aan vrijblijvendheid milieubeleid

Diederik Samsom (PvdA)(R) en Jesse Klaver (GroenLinks).
Diederik Samsom (PvdA)(R) en Jesse Klaver (GroenLinks). © ANP

De klimaatwet is, op enkele passages na, een kopie van het voorstel van Milieudefensie

Jaco Geurts, Tweede Kamerlid voor het CDA.
Jaco Geurts, Tweede Kamerlid voor het CDA. © ANP

Neem de klimaatwet die Diederik Samsom (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) eind vorige maand lanceerden. Met meetbare doelstellingen en een jaarlijkse klimaatbegroting willen ze een eind maken aan de vrijblijvendheid van milieubeleid. ‘Soms moet je lang wachten op je campagnesucces’, tweette Ike Teuling, campagneleider van Milieudefensie. ‘In 2008 voerden wij campagne voor een klimaatwet. Nu dienen PvdA en GroenLinks hem in.’ Inderdaad: de tekst is, op enkele passages na, een kopie van het voorstel van Milieudefensie van zeven jaar eerder.

‘Moties en amendementen schrijven hoort bij het dagelijks werk als lobbyist’, zegt Coen Sleddering, die al sinds 1981 in het vak zit en momenteel voor de vereniging voor fysiotherapeuten werkt. ‘Ik weet welke woorden je moet gebruiken, naar welke stukken je moet verwijzen. Het is uiteraard de verantwoordelijkheid van een Kamerlid te kijken of hij op deze manier geholpen wil worden en de vragen of amendementen ook worden ingediend.’ De ruimte voor lobbyisten ontstaat mede doordat de ondersteuning die Kamerleden van medewerkers krijgen beperkt is.

Als verschillende partijen ingaan op suggesties die ze van dezelfde lobbyist krijgen ingestoken, kan dat leiden tot ongemakkelijke situaties. Zo kwamen VVD, D66 en CDA eind maart onafhankelijk van elkaar met hetzelfde voorstel: een ov-chipkaart voor toeristen die bij alle vervoerders te gebruiken is. Een paar weken eerder was het Nederlandse Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) bij alle partijen op bezoek geweest. Een van de onderwerpen op de agenda: de klachten van toeristen die niet weten hoe ze kaartjes voor het openbaar vervoer moeten aanschaffen. Zowel Agnes Mulder (CDA) als Erik Ziengs (VVD) had meer informatie gevraagd over die problemen. ‘Er moet gestreefd worden naar een makkelijk aan te schaffen één- of meerdaags (nationaal) ov-ticket’, schreef NBTC. Precies het idee dat beide partijen in het debat voorstelden.

Keuringsdiensten samenvoegen

De Volkskrant onderzoekt dit najaar de invloed van lobbyisten in politiek Den Haag en doet daarvan vanaf vandaag verslag. Maken lobbyisten de dienst uit? Wie zijn het en hoe gaan ze te werk? Hoe kijken ze naar zichzelf? Via volkskrant.nl kunnen lezers meedenken en vragen stellen. De PvdA-Kamerleden Lea Bouwmeester en Astrid Oosenbrug komen volgende week met een initiatiefvoorstel dat het lobbyen aan banden moet leggen.

Een ander voorbeeld: de motie die de Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Gerard Schouw (D66) vorig jaar september indienden om de plantaardige keuringsdiensten niet samen te voegen, zoals de regeringspartijen wilden. ‘De meeste ingrediënten voor die motie werden aangedragen door de keuringsdiensten’, vertelt Frans van Drimmelen. Zijn lobbykantoor Dröge en Van Drimmelen adviseerde de keuringdiensten in de kwestie.

Dat lobbyisten constant meeschrijven aan Kamervragen en andere politieke teksten baart mij zorgen

Advertisements

Published by

Jakob_EGO

Jorn Jakob Albert Boor. (36) Ik heb mijn leven lang menselijke interactie, tegenstellingen en tegenstrijdigheden geobserveerd en hieruit een conclusie getrokken. Theorie, ervaring en ondersteuning vanuit de vele verscheidene vriendschappen en gebeurtenissen hebben het mogelijk gemaakt tot de kern van het menselijk bestaan en evolutie van het bewustzijn op individueel en collectieve zingeving en progressie. De verschillende specialisaties, hierarchische levels van behoeften (egoisme) en non verbale en verbale intentie's en communicatie eigenschappen (egocentrisch) zijn een fundamentele doelstelling en persoonlijke ontwikkeling die ik graag wil delen en ten dienste wil stellen zodat het de creatie en evolutie van ons natuurlijke zijnsvorm transcends in het geestelijke/spirituele zijnsvorm in ons aller belang en zoals het gedetaileerd in allerlei verscheidene historische takken van sport is benoemd en vastgelegd op feiten en profetisch onderbouwde geschriften. wijsheden en legacies. Defragmentatie van deze inzet, inzichten, kennis en opofferingen ten behoeve van ons aller belang en bestaansrecht. Via het informeren en verzamelen van kennis verwacht ik de chaos en verbroken connectie's weer samen te brengen en hiermee de macht over vrede, begrip, diversiteit en samenwerkings verbanden naar een resonerende en gebalanceerde bestaansrechtelijke fundering terug te brengen en mijzelf en mijn service van toegevoegde waarde te laten zijn. Vanuit mijn eigen ervarings deskundigheid en relatieve overzichten op globaal niveau. Creativiteit. Spontaniteit en Probleemoplossende eigenschappen en de bij behorende communicatieve vaardigheden zouden het varkentje moeten wassen. UNESCO onderschrijft een groot deel van de conclusie en bestaansrecht van deze theorie/evolutie model en symboliek voortgebracht via de grootheden en culturen en eerder bestaansvormen uit het verleden. Dit is de finishing touch en de start van een nieuw begin met rust. vrede en creatieve ontwikkelingen en rechtvaardige basis berustende op eenwording en ware identiteit van de mensheid. De overwinning welke onze wederzijdse verantwoordelijkheid in alle facetten van het bestaan vrijheid en zijn bevierd zal worden! # Het zal geschieden. # Mijn thuis is waar liefde zegeviert # Huis van Jakob / Rechtvaardigheid # Jakob 's Ladder / Vigilant. .. http://jornboor.blogspot.nl https://jakobinfo.wordpress.com @Jakob_EGO "Oil To The Fire Submitted In Respect For The Sacred Dance On Infinity. "

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s